Argan scrub – Sådan plejer du huden med arganolie scubs

Hvad er ægte arganolie?

Alle taler om arganolie og oliens mange gode egenskaber. Men hvad er ægte og ren arganolie, og hvordan er genkender du den lettest. Det vil vi kort gennemgå, før vi går videre til selve guiden omkring argan olie scrubs til ansigt, læber, huden og kroppen.

Arganolien stammer fra Marokko, som er det eneste land i verden, hvor argantræet, Argania Spinosa, bærer frugter. Træet vokser også i Mexico, men her bærer det ikke frugter, og dermed kan der ikke presses arganolie.
Olien er på rekordtid gået fra at være en fast del af lokalbefolknings fødevarer, da marokkanerne kun har tradition med at spise den i forskellige retter, eller som tilbehør til brød eller salater. Det var først i slutningen af 1990´erne, at den kosmetiske arganolie blev opdaget, og det er denne, som har fået en voldsom eksponering world wide efterfølgende.

Her i starten af 2015 anslås det, at mellem 2 og 3 millioner mennesker i Marokko er beskæftiget indenfor plukning/indsamling af frugter, knækning, presning, engrossalg, eksport og detail. Arganolie er blevet en stor og vigtig branche på rekord tid i Marokko, hvor den idag brødføder rigtig mange familier.

Ægte ren jomfru arganolie er olie fra første presning, ligesom du kender det fra f.eks olivenolie. Den første gang argan kernerne presses, kommer jomfru olien ud, og det er den, som har de bedste egenskaber, og som har det højeste indhold af de gode nærende og plejende stoffer. Kommer olien fra f.eks anden eller tredje presning, er den både mindre effektiv, men den består ofte også af en skæv fordeling af indholdet, fordi især de gode nærende essentielle fedtsyrer kommer med ud ved første presning. Derfor er indholdet af disse lavere i anden og evt tredje presning.

Arganolie er en gylden olie, som i farve og konsistens let kan sammenlignes med solsikkeolie eller rapsolie. Let gullig gylden, samtidig med at den har en normal oliekonsistens. I modsætning til raps- og solsikkeolie så er arganolie rig på antioxidanter, essentielle fedtsyrer og E vitamin, hvorfor olien har både antiage-, fugtighedsgivende-,helende-, plejende-, opfriskende- og opstrammende egenskaber. Alle egenskaber i en enkelt olie, som kan bruges til mange forskellige formål.

Du kan altid genkende en ren arganolie, hvis du læser ingredienslisten på flasken. Der må nemlig kun være en ingrediens i en flasken, nemlig arganolien, som kaldes Argania Spinosa Kernel Oil.

 

cosmos-co-ren-argan-olie-100-ml

 

Køb økologisk argan olie her

 

Argan olie som scrub eller exfoliering

Som er det måske lidt vigtigt, at ordene scrub og exfoliering bliver forklaret. For det er lidt vigtig, at du forstår, hvad det er, og hvorfor det er gavnligt for huden og læberne.

Som du måske ved, så bliver huden fornyet ca hver 20-28 dag, hvor cellerne bliver fuldstændig fornyet, mens de gamle bliver siddende på huden. Derfor er det vigtigt, at du jævnligt får fjernet de døde hudceller fra huden, så du kommer ned til de nye og friske hudceller. Der er flere metoder til at gøre dette, men en af de effektive er exfoliering, hvor scrubben indgår i selve rensnings processen. Exfoliering er basalt set, at du skrubber huden med noget groft, som dermed slider de døde hudceller af, hvorefter huden føles mere frisk, blød og lækker. Men da huden er følsom, skal selve skrubbe processen ske via nogle ingredienser/materialer, som ikke ødelægger eller skader huden.

To af de ingredienser som går igen i de fleste scrubs, det er enten rørsukker eller salt. Begge dele er grove ingredienser, som let kan skrubbe de døde hudceller af, uden at det går ud over huden. Kaffegrums kan også bruges, hvis du er til en mere mild version.
De grove og skrubbende ingredienser skal blandes op med f.eks olie, yoghurt eller lignende, som giver en masse, som både slider de døde hudceller af huden, men som også plejer og opfrisker huden efterfølgende. Som olie kan du med stor fordel anvende arganolie, da arganolien er langt mere effektiv og god, end de andre alternativer så som olivenolie mm.

Sådan laver du en argan scrub til læberne, huden eller kroppen

Der er ikke forskel på, om du skal bruge en scrub til læberne, huden eller kroppen / body scrub. Det er præcis de samme ingredienser, som der anvendes, og principperne bag exfolieringen er ligeledes de samme. En body scrub kræver dog en større portion argan scrub, end f.eks en scrub til læberne. Men det gode ved en argan scrub er, at hvis du ikke anvender den samme dag, som du laver den, så kan du blot sætte den i køleskabet, og derefter tage en i brug næste gang, du skal exfoliere et område på din krop.

Ingredienser:

  • 1 spiseskefuld rørsukker eller goft salt
  • ½-1 spiseskefuld argan olie

Fremgangsmåde:

  1.  Bland rørsukker/salt og arganolie i en skål. Rør ingredienserne sammen, tilsæt evt lidt ekstra sukker/salt eller arganolie, indtil scrubben har den ønskede konsistens.
  2. Smør din argan scrub i ansigtet, på læberne eller på kroppen.
  3. Masser forsigtigt din scrub rundt på huden, indtil du føler at du er kommet godt rundt over det hele.
  4. Skyld massen af med lunkent vand, nu er selve plejen færdig.
  5. Da massen indeholder arganolie, behøver du ikke smører efter med andre produktet, olien har tilført fugtighed og pleje til din hud eller læber

Du kan lave en scrub, som kan exfoliere din hud, på under 2 minutter, og selve exfolieringen kan klares på under 5 minutter, med mindre du ønsker en full body exfoliering.

Formålet med exfoliering med arganolie

Som tidligere forklaret, er der mange måder til, hvordan du kan lave en god og effektiv scrub. Der er dog en dybere mening med, hvorfor du bør tilsætte arganolie til din scrub. For ud over at fjerne døde hudceller og evt skidt, så har olien en masse egenskaber, som bidrager med mange andre fordele.

Scrub med arganolie til ansigtet

Ansigtet er meget udsat, fordi du sjældent dækker det til med f.eks tøj, som du gør med kroppen. Især vind og vejr er hård ved huden i ansigtet, ligesom huden der også gennemgår mange stadier her i livet, ligefra babyhud over teenager hud til voksen hud og senere rynker og ældning.

Mange scrubs, enten købte eller hjemmelavet med andre ingredienser, er lavet ud fra det formål, at de skal skrubbe døde hudceller mm af huden. Men derudover gør de ikke rigtig noget godt for huden. Enkelte indeholder dog ingredienser, som fugter huden, hvilket gør det til en 2i1 scrub.

Fordelen ved at anvende arganolie i din ansigts scrub er, at olien ud over at fugte, også beskytter huden mod blandt andet frie radikaler mm. Dertil kommer, at olien renser, opfrisker, opstrammer og plejer huden, ud over at den hjælper til med selve exfolieringen.

Så vælger du at benytte arganolie i din ansigts scrub i fremtiden, plejer og opfrisker du din hud, samtidig med at du fjerner de døde hudceller. Uden at det hverken tager længere tid at lave selve scrubben, og selve exfolieringen tager heller ikke længere tid. Du skal blot benytte vores opskrift længere oppe, eller du skal erstatte f.eks olivenolien eller yoghurt i den anden opskrift med arganolien.

Du bør anvende en ansigts scrub 1-2 gange om ugen, måske hver anden dag i vinter halvåret, hvis din hud har behov for det.

Argan olie scrub til læberne

I de koldere vinter måneder oplever mange, at de får enten tørre læber, eller at læberne sprækker eller skaller. Det er problemer, som mange oplever i områder, hvor det er koldt om vinteren. En del løser problemet med f.eks fugtighedscreme, mens andre blot benytter en læbepomade, som lige præcis er skabt til dette formål.

Vil du gerne løse problemet med tørre og triste læber, kan du gøre to ting. Du kan enten fugte læberne, dette kunne f.eks ske ved at smøre dem med argan olie, eller du kan exfoliere dem og pleje dem ved at benytte en scrub med arganolie på læberne.

Som ved ansigtet, så har arganolien en masse gode egenskaber, som er rigtig gavlige for hovedparten af alle mennesker. Olien opstrammer, opfrisker, renser, fugter og giver nogle flotte, fremtrædende og lækre læber. Også her tager det ikke længere tid, end hvis du benytter en scrub uden arganolie. Du skal faktisk blot tilsætte argan til din scrub.

Vil du blive klogere på arganolie til læberne, kan du læse meget mere på Argan pomade her.

Du bør anvende en læbe scrub 1-2 gange om ugen, måske hver anden dag i vinter halvåret, hvis dine læber har behov for det.

Body scrub med arganolie

Ligesom ved ansigtet og læberne, så er kroppen fyldt med døde hudceller, med mindre du anvender en exfoliering. Eller du kan benytte en hamphandske eller en kessa handske, som har samme egenskaber som en scrub. Disse handsker er dog for grove til huden i ansigtet og på læberne for de fleste mennesker, nogle kan dog godt anvende dem uden problemer.

Når det gælder din krop, kan du altså med fordel kombinerer en skrubbehandske med en body scrub. For handsken er tør og ru, og den hverken fugter eller plejer din hud, den skraber kun hudceller af. Benytter du en argan body scrub efterfølgende, vil du opleve, at scrubben fjerner de sidste celler, samtidig med at den plejer og gavner din hud, som det er beskrevet længere oppe i afsnittet omkring en argan scrub til ansigtet.

Når du skal lave en body scrub, skal du op i nogle helt andre mægnder af scrub, fremfor når du bare skal lave en til ansigtet. Du kan ca gange mængden i opskriften længere oppe med 10. Det skulle være nok for langt de fleste til en fll body scrub.

En body scrub kan du nøjes med at lave 1 gang om ugen, eller 1 gang hver 10.-14. dag. Der kan faktisk gå lang tid imellem, hvis du jævnligt plejer huden med argan olie.

 

Har du spørgsmål eller kommentarer, kan du skrive disse i kommentarfeltet herunder 🙂 

 

Kilder:
Fakta Om Arganolien
FAQ om arganolien
Arganolie info
Argan olie info
En masse artikler om argan olie
– En masse artikler om argan olie
Tilsæt duft til en ren argan olie
Artikel om arganolie
Hårmasker med argan olie
Alt om argan olie

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *